close login phone icon-mail piggy-bank team tandwiel settings succes icon-arrow icon-twitter icon-facebook alert icon-acceptatie icon-taxi icon-wasstraat icon-parking icon-plug icon-trein icon-search icon-tanken icon-aarde kaart icon-line-chart icon-team icon-chevron icon-olie icon-pech icon-overzicht icon-optimaalgemak

#1 Inventarisatie

Om een brandstofbesparing te meten, moet je eerst aan de slag met een inventarisatie of een nulmeting. Je kunt natuurlijk kiezen voor een eenvoudige spreadsheet, echter is het handmatig bijhouden een zeer tijdrovende bezigheid. Een tankpas kan een manier zijn om het brandstofgebruik en verbruik eenvoudiger te beheren. Met een tankpas kun je vergelijken hoe veel brandstof in de loop van de tijd wordt gebruikt, maar ook uitzonderlijke gebeurtenissen, trends en abnormaliteiten signaleren.

Er zijn veel merk gebonden passen waarmee alleen getankt kan worden bij de duurdere tankstations en waarmee berijders extra kosten kwijt zijn aan bijvoorbeeld omrijkilometers en declaraties. Met een universele tankpas, zoals die van MultiTankcard, kan er bij élk tankstation getankt worden en dus ook bij de goedkoopste pomp. Slim tanken levert dan al snel een besparing tot wel 15 cent per liter op, inclusief de vrijheid om overal te kunnen tanken.

#2 Coaching rijgedrag

Weten hoeveel brandstof je gebruikt is een goed begin, maar uiteindelijk is het het rijgedrag van de berijders dat het grootste effect heeft op het brandstofverbruik. Wist je dat de brandstofefficiëntie met 10% daalt voor elke 10 kilometer die boven de 100 km/u wordt gereden? Met een rustigere en meer beheerste rijstijl kun je de brandstofkosten dus flink verlagen. Maar hoe zorg je ervoor dat berijders hun rijstijl aanpassen en zuiniger de weg op gaan? Met een fleet management oplossing zoals Fleet Control is dat eenvoudig. Fleet Control geeft de wagenparkbeheerder namelijk inzicht in rijgedrag en hierdoor de mogelijkheid berijders te coachen op een betere én zuinigere rijstijl. Met Fleet Control kun je de omvang van het probleem in kaart brengen en actief sturen op beter rijgedrag, waardoor je al snel 10% op de totale brandstofrekening bespaart.

#3 Slimmer tanken

Als wagenparkbeheerder wil je het liefst elke euro omdraaien, terwijl de berijders juist niet geprikkeld worden om zuiniger te rijden. Voor hen gaat het veel meer om snelheid en gemak. Betrek de berijders daarom in het proces, geef ze inzicht in besparingsmogelijkheden en motiveer met bijvoorbeeld incentives en gamification. Fleet Control bevat een applicatie, welke berijders inzicht geeft in eigen rijgedrag, brandstofverbruik en dat van collega’s. En omdat de applicatie is gekoppeld met informatie van MultiTankcard, kun je de real-time literprijzen van tankstations in de buurt checken en worden er onderweg zelfs slimme tank adviezen gegeven.

#4 Competitie 

Als wagenparkbeheerder kun je goed rijgedrag en een brandstofbesparing vervolgens belonen. Keer bijvoorbeeld een deel van de bespaarde brandstofkosten als bonus uit of geef er een extra vakantiedag voor terug. Op deze manier worden berijders betrokken en aangemoedigd om op een leuke en speelse manier veiliger én zuiniger te rijden en intern met elkaar de competitie aan te gaan.