close login phone icon-mail piggy-bank team tandwiel settings succes icon-arrow icon-twitter icon-facebook alert icon-acceptatie icon-taxi icon-wasstraat icon-parking icon-plug icon-trein icon-search icon-tanken icon-aarde kaart icon-line-chart icon-team icon-chevron icon-olie icon-pech icon-overzicht icon-optimaalgemak
Tango ontvangt Slim Tanken Award 2019

MultiTankcard maakt goedkoopste tankstation 2019 bekend

Alle Nederlandse tankstations met tenminste 1.000 tankbeurten per jaar konden meedingen naar de Slim Tanken Award. Michael Romijn, Fuel Performance Supervisor bij Tango, is dolgelukkig met de Award voor het Tango tankstation in Groenlo: “Wij zijn uiteraard enorm trots; het is een bevestiging dat we als Tango slagen in onze strategie om onze klanten kwaliteitsproducten en een sterke service tegen een zeer scherpe prijs aan te bieden.”

De andere nummer 1, Jan Kanters van Total Ruurlo, is ook blij met het nieuws, maar wil er verder liever geen ruchtbaarheid aan geven: "Wij zijn Achterhoekers en willen niet te hoog van de toren blazen. Voor ons geldt: doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. We werken graag in alle bescheidenheid verder in ons tankstation."

Onbemande tankstations goedkoper

Dat tanken bij onbemande pompen goedkoper is, was al langer bekend. In bovenstaande top 10 is slechts één bemand tankstation te vinden: de Total in Ruurlo. De gemiddelde literprijs van Euro 95 van alle tankstations lag in de periode januari tot en met november bij onbemande pompen gemiddeld 6 cent lager dan bij bemande pompen: €1,61/liter t.o. €1,67/liter. Er zijn overigens in Nederland ongeveer evenveel bemande als onbemande pompen. Verder valt op dat Tango en Makro veel vertegenwoordigd zijn in de top 10.

Prijsstijgingen

MultiTankcard hield ook de prijsstijgingen bij van benzine in 2019. Euro 95 steeg van €1,61 naar €1,65 per liter, een stijging van 1,8% ten opzichte van 2018. Diesel steeg van €1,34 naar €1,36: 1,4% stijging t.o.v. 2018. De twee goedkoopste tankstations lagen met hun prijs van €1,55 voor Euro 95 dus maar liefst 10 cent lager dan de gemiddelde betaalde pompprijs in Nederland. Dat scheelt al snel 5 euro bij een tankbeurt van 50 liter ten opzichte van de gemiddelde pompprijs.

Adviesprijs versus pompprijs

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs voor benzine ligt vaak zo’n 10 cent per liter hoger dan de daadwerkelijk betaalde gemiddelde prijs aan de pomp. Roozeman: “Kortingsbedragen zijn altijd ten opzichte van de adviesprijs, die een oliemaatschappij zelf mag bepalen. De ene adviesprijs is dus niet gelijk aan de andere. Ons advies: kijk naar de actuele pompprijs, want anders zou je wel eens bedrogen uit kunnen komen.”

Verder blijkt dat tankstations op toplocaties langs de snelweg, ondanks de hogere pompprijzen, veel bezoekers hebben. Roozeman: “We zien in onze cijfers dat de zakelijke rijder steeds prijsbewuster wordt. Maar ook slimmer kiest. In bepaalde situaties is gemak van een centrale locatie met bijvoorbeeld een handige shop, een werkplek of goede koffie belangrijker dan de prijs alleen. Met een tankpas die werkt bij alle tankstations, bieden we de autorijder de keuze die het beste past op dat moment: prijs of gemak, of prijs & gemak. Daar vaart ook een werkgever wel bij: arbeidsproductiviteit en brandstofbesparing in één.”

Van Tanken naar Elektrisch Laden

Het aantal tankbeurten is in 2019 nagenoeg gelijk gebleven aan 2018. Met de toename van elektrische voertuigen verschuift het aantal transacties langzaamaan naar laadpalen. Patrick Roozeman: "We verwerken op het MultiTankcard platform ook de laadtransacties van onze klanten. De tarieven voor elektrisch laden per laadpaal houden we het komende jaar dus ook goed in de gaten, want wat betreft prijstransparantie zijn hier nog stappen te maken."

* De gemiddelde literprijs is gebaseerd op alle Euro95-transacties in de periode januari t/m november 2019 op het MultiTankcard betalingsplatform waar ongeveer 500.000 zakelijke autorijders gebruik van maken. Om de betrouwbaarheid te verhogen van de gemiddelde literprijs, vermelden we alleen de tankstations met meer dan 1.000 transacties op het MultiTankcard platform.

Goedkoopste tankstations 2019 per provincie
Goedkoopste tankstations 2019 per provincie