close login phone icon-mail piggy-bank team tandwiel settings succes icon-arrow icon-twitter icon-facebook alert icon-acceptatie icon-taxi icon-wasstraat icon-parking icon-plug icon-trein icon-search icon-tanken icon-aarde kaart icon-line-chart icon-team icon-chevron icon-olie icon-pech icon-overzicht icon-optimaalgemak
Uitreiking Slim Tanken Award aan Sakko Tankstations

Uitreiking Slim Tanken Award 2021 aan Stephan Mangnus van Sakko Tankstations

Uitreiking Slim Tanken Award 2021 Sakko Tankstations
Stephan Mangnus van Sakko-groep Tankstation neemt de Slim Tanken Award in ontvangst van Roeland Rohof, marketing manager van MultiTankcard.

Voordelig tanken doe je in de noordelijke provincies. Utrecht en Limburg zijn het duurst

De Slim Tanken Award wordt jaarlijks uitgereikt door mobiliteitspasaanbieder MultiTankcard. Alle Nederlandse tankstations met tenminste 500 transacties per jaar op het MultiTankcard-betalingsplatform dongen mee. Onderstaand overzicht bevestigt de trend van de aflopen jaren dat de voordeligste tankstations vaak in het noorden van het land staan. Top 3 Goedkoopste Pompen E10 / Euro 95 - Benzine in Nederland 2021

1. Sakko Uithuizen, Groningen                                    € 1,655 per liter

2. Tango Winschoten, Groningen                               € 1,664

3. Tango Oude Pekela, Groningen                             € 1,67  

Top 3 Goedkoopste Pompen E5 - Benzine in Nederland 2021

1. Makro, Amsterdam                                                  € 1,82 per liter

2. TinQ Hoogeveen, Drenthe                                     € 1,83

3. Total Hilversum Kerkelanden, Noord-Holland        € 1,84

Top 3 Goedkoopste Pompen E5 - Benzine in Nederland 2021

1. Esso Express Beek Montferland, Gelderland         € 1,31 per liter                                              

2. Joontjes Kreditank Sneek, Friesland                     € 1,32

3. Tango Sneek, Friesland                                         € 1,32

Bekijk de top-10 van goedkoopste tankstation per provincie in 2021. Stephan Mangnus, directeur-eigenaar van de winnende Sakko-groep is blij met de Slim Tanken Award: “Dit door het coronavirus gekenmerkte jaar was bij uitstek een jaar waarin ondernemerschap getoond kon worden. Enerzijds door concrete stappen te zetten om toekomstige veranderingen in onze markt voor te blijven, anderzijds door in de huidige moeilijke markt scherp te opereren en nog meer in te spelen op de wensen van de klant. En de belangrijkste wens van de klant is ongetwijfeld een scherpe prijs. We zijn dan ook erg content met het winnen van de Slim Tanken Award 2021.”

Prijsverschillen

Mogelijke oorzaken van de lage prijzen in het noorden zijn de geringere bevolkingsdichtheid en de daarmee gepaard gaande lage vastgoedprijzen. “Dat maakt ook meteen duidelijk waarom de provincie Utrecht het duurst is qua tanken”, zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard. “Utrecht heeft veel snelwegpompen, die te maken hebben met relatief hoge vierkantemeterprijzen.” En het prijsverschil tussen snelwegpompen en pompen langs provinciale wegen groeit. In 2019 bedroeg dit verschil nog gemiddeld 11ct per liter, dit jaar was het 15 ct per liter. In Utrecht vindt 20 procent van de tanktransacties langs de snelweg plaats, in het eveneens dure Limburg is dat 14 procent en in Groningen slechts 8 procent. En in Limburg kan ook meespelen dat vakantiegangers op doortocht naar het zuiden vaker snelwegtankstations pakken.

Roozeman: “Opvallend zijn daarnaast de hoge tarieven op de Waddeneilanden, maar die zullen niemand verbazen: hoge distributiekosten en relatief weinig concurrentie. Ten slotte is tanken nabij de vliegvelden Schiphol en Valkenburg erg prijzig. Een verklaring kan zijn dat huurauto’s moeten worden volgetankt bij een tankstation in de buurt en dan is men niet kritisch op de literprijs.”

Uitschieters

Waar tankstations in het hele land mee te maken kregen, zijn de stijgende brandstofprijzen. Dat is goed te zien wanneer we de tariefgemiddelden over 2020 en over dit jaar naast elkaar leggen. De gemiddelde literprijs van Euro95/E10-benzine bedroeg in 2020 na een prijsdaling ‘slechts’ € 1,57; dit jaar betaalden we gemiddeld € 1,80 – met uitschieters naar boven de 2 euro. Op de Wadden werd eind november al € 2,22 betaald voor een liter Euro95/E10-benzine. Voor E5-benzine bedroeg de gemiddelde literprijs in 2020 nog € 1,68; dit jaar was dat maar liefst € 1,92. En voor Diesel steeg de gemiddelde literprijs van € 1,25 in 2020 naar € 1,45 dit jaar.

Overigens lijken veel tankstations dagelijks hun prijzen voor Euro95/E10-benzine licht te wijzigen. In de avond na 20.00 uur stijgt de prijs langzaam, en in de nacht tot 5.00 uur ‘s ochtends daalt deze weer geleidelijk. Overdag blijft de prijs redelijk constant.

Afgezien van de hoge brandstofprijzen was 2021 opnieuw een ongebruikelijk jaar. Roozeman: “Met de wisselende adviezen die het kabinet dit jaar gaf inzake thuiswerken vanwege corona, zagen we ook het aantal tanktransacties fluctueren. Dit ligt gemiddeld nog steeds rond de 80 procent van normaal.”

Dagprijs kan afwijken

Ten slotte moet benadrukt worden dat de Slim Tanken Award de gemiddelde prijs over het gehele jaar 2021 betreft. De dagprijs kan afwijken. Roozeman: “Dit blijkt al wanneer we kijken naar de voordeligste tanktarieven over de maand november: De laagste literprijs voor Euro95/E10-benzine was in deze maand weliswaar nog altijd te vinden bij Sakko, maar inmiddels moest deze zijn prijs wel opschroeven tot € 1,85. Voor E5-benzine was in november niet meer de Makro in Amsterdam maar Roeleveld-Rolink Bv in Denekamp, Overijssel de goedkoopste, met een literprijs van € 1,70. En voor Diesel bleef Esso Express in Beek de voordeligste, maar de literprijs was wel gestegen naar € 1,49. Door de recente daling van de ruwe olieprijzen, zien we in december gelukkig weer een dalende trend in de gemiddelde pompprijzen.”

Toelichting op berekening van winnaars

De gemiddelde literprijs is gebaseerd op alle E10-, E5- en Dieseltransacties in de periode januari tot december 2021 op het MultiTankcard-betalingsplatform waar ongeveer 500.000 zakelijke autorijders gebruik van maken. Om de betrouwbaarheid te verhogen van de gemiddelde literprijs, vermelden we alleen de tankstations die op 1 december nog operationeel waren en meer dan 500 transacties op het MultiTankcard-platform hebben verwerkt. Uit milieuoogpunt wordt sinds oktober 2019 bio-ethanol bij benzine gemengd. In E10-benzine is maximaal tien procent ethanol bijgemengd, in E5-benzine maximaal vijf procent. E10 wordt nu op de meeste tankstations verplicht aangeboden. Alle nieuwe auto’s kunnen met E10-benzine overweg.

Voor meer informatie over MultiTankcard of de ‘Slim Tanken Award 2021’ neemt u contact op met Pim van Houten: pim@vanhoutenpr.com of 06 246 72 806. Kijk ook op multitankcard.com en movemove.com.