close login phone icon-mail piggy-bank team tandwiel settings succes icon-arrow icon-twitter icon-facebook alert icon-acceptatie icon-taxi icon-wasstraat icon-parking icon-plug icon-trein icon-search icon-tanken icon-aarde kaart icon-line-chart icon-team icon-chevron icon-olie icon-pech icon-overzicht icon-optimaalgemak

Voordelen van een voertuigvolgsysteem

  1. Altijd een sluitende rittenregistratie voor de fiscus
  2. Bespaar op brandstof en onderhoud
  3. Plan ritten efficiënter in 
  4. Spoor tankpasfraudeurs makkelijker op 
  5. Verlaag de CO2-uitstoot 

1. Sluitende rittenregistratie voor de fiscus

Voor het terugvragen van de btw op zakelijke ritten heeft een bedrijf een sluitende kilometerregistratie nodig. Maar al die ritten zorgen al gauw voor een digitale wirwar aan data. Door elke auto met een voertuigvolgsysteem uit te rusten heeft een wagenparkbeheerder altijd alle ritten paraat. Dat geldt voor zowel de zakelijke ritten als voor de ritten met bijtelling. Dus komt de Belastingdienst om de hoek? Dan print je dat wagenparkrapport in een handomdraai uit. 

Er zijn verschillende bedrijven die voertuigvolgsystemen voor een wagenpark aanbieden zoals Cartracker, Trackjack, Linqo, MovingIntelligence en Webfleet. Een monteur kan het systeem in de auto’s plaatsen. Soms is dit ook mogelijk om zelf te doen. Voor een monteur op locatie betaal je al snel tussen de 75 tot 100 euro. Voertuigvolgsystemen geven inzicht in alle ritten, inclusief de tijdsduur als een auto geparkeerd staat. Vaak zijn er nog meer mogelijkheden:

  • Inzicht in rijgedrag van medewerkers, inclusief bezochte locaties
  • Melding bij storing van de wagen
  • Kaart met live locatie van medewerkers 
  • Melding wanneer een voertuig zich buiten een gebied bevindt
  • Spoor tankpasfraudeurs makkelijker op
  • Controle behouden of medewerkers zich aan werktijden houden

De keuze voor een merk of type systeem hangt af van de wensen en ambities van een bedrijf. Een wagenparkbeheerder doet er goed aan van te voren verschillende offertes op te vragen. Zo kiest hij of zij een systeem dat het beste bij de eigen organisatie past.
 

2. Bespaar op brandstof en onderhoud met een voertuigvolgsysteem

De meeste GPS-systemen kosten tussen de 3 en 9 euro per auto per maand, exclusief de eenmalige kosten om het systeem aan te sluiten. Haal je deze investering er weer uit? Vaak wel. Door goed te monitoren hoe bestuurders met de pedalen omgaan bijvoorbeeld. Dat gaat niet alleen om (te) hard rijden, maar ook om remmen, (onnodig) stationair laten draaien en bochten insturen op afritten. Wagenparkbeheerders kunnen met behulp van deze data het rijgedrag van medewerkers proberen te sturen.

En dat werkt. Zo spaarde een staalbedrijf met het voertuigvolgsysteem van Cartracker in één jaar bijna € 20.000 uit. Veel bestuurders reden te hard, met veel overtredingen tot gevolg. Een jaar lang kregen zij een rapport met hun rijcijfers. Voor zowel het bedrijf als de bestuurders was de aanpak een succes. Het bedrijf bespaarde vijfhonderd liter brandstof per auto, de bestuurders reden in totaal tienduizend euro minder boetes en de schadekosten liepen met 20 procent terug. Op zijn beurt beloonde het bedrijf goed rijgedrag met cadeaus en uitjes.

Voertuigvolgsysteem detecteert storingen

Sommige voertuigvolsystemen kunnen ook storingen detecteren. Dit gaat bijvoorbeeld om storingen bij de remmen, airbags en oliepeil. Kleurt op het scherm een wagen rood? Dan ziet de wagenparkbeheerder meteen wat er scheelt. Dit helpt ook bij preventief onderhoud: voordat een auto stil komt te staan, heeft de wagenparkbeheerder al een melding ontvangen. Deze kan meteen een dealer inschakelen om advies te vragen. Dat scheelt kosten op onderhoud.
 

3. Efficiënter plannen van ritten met een livekaart

Veel bedrijven hebben baat bij een systeem met een livekaart. Zo zie je met één druk op de knop waar alle voertuigen uit het wagenpark zich bevinden. Dat is voor een goede planning essentieel en kan veel tijd en geld besparen. En niet te vergeten: het levert tevreden klanten op. Ook bij spoedklussen komt dit van pas.

4. Spoor tankpasfraudeurs makkelijk op

Natuurlijk wil iedereen zijn medewerkers vertrouwen, maar frauderen met ritten gebeurt helaas vaker dan je denkt. Denk aan leaserijders die met hun tankpas de auto van hun partner voltanken. Door MultiTankcard aan een voertuigsysteem te koppelen is dit gemakkelijk opsporen. Dat werkt zo: MTc geeft de transactielocatie door van een tankstation. Met een voertuigvolgsysteem zie je of de auto daar daadwerkelijk is geweest. 
 

5. Verlaag de CO2-uitstoot

Door de tankpaskoppeling van MultiTankcard aan een voertuigvolgsysteem zie je precies hoeveel een wagen uitstoot. En dat is belangrijk: verduurzaming staat bij steeds meer bedrijven op de agenda. Het wagenpark is vaak een grote uitstoter van CO2. Wie zijn medewerkers aanspoort om zuiniger te rijden, ziet dit meteen terug in de uitstootcijfers. Dat brengt een bedrijf met een voertuigvolgsysteem weer dichterbij zijn duurzaamheidsambities. 
 

Meer weten?

Wilt u weten hoe de koppeling van MultiTankcard aan een voertuigvolgsysteem in z’n werk gaat? Neem contact op met sales@mtc.nl of bel naar 023-5620988.