Begin november publiceerde Fleet & Mobility een bericht over een belangrijke wijziging van de Belastingdienst: de regels voor het belastingvrij vergoeden van thuislaadkosten worden aangescherpt. Dit nieuws raakt niet alleen EV-rijders, maar ook werkgevers en leasemaatschappijen. Met de stijgende populariteit van elektrische voertuigen (EV’s) in wagenparken wordt het thuisladen en de vergoeding daarvan een cruciaal aandachtspunt. De exacte details zijn te vinden in de publicatie van de Belastingdienst: klik hier.
Voor een korte samenvatting en inzichten specifiek interessant voor leasemaatschappijen, leest u verder.
Twee manieren voor vergoeding van thuisladen
De Belastingdienst schetst twee opties waarop werkgevers de kosten van thuisladen belastingvrij kunnen vergoeden. Dit biedt keuzes, maar vraagt ook om een scherpere administratie en duidelijke afspraken tussen werkgevers, werknemers en eventuele leasemaatschappijen.
1. Vergoeding op basis van werkelijke kosten
De berijder kan de vaste én de variabele kosten voor thuisladen over een jaar doorrekenen in een gemiddelde kWh prijs. Die prijs geldt vervolgens als vergoeding voor alle geladen kWH via de thuislaadpaal.
Wat betekent dit voor leasemaatschappijen?
2. Vergoeding op basis van een zakelijke transactie
De tweede methode is eenvoudiger: een vaste vergoeding die gebaseerd is op een overeenkomst tussen werkgever en werknemer. De vergoeding moet echter marktconform zijn, anders wordt dit gezien als loon in natura.
Wat betekent dit voor leasemaatschappijen?
Uitdagingen voor thuisladen en vergoedingen
Naast de wijzigingen in regelgeving, is er een operationele uitdaging: veel Charge Point Operators (CPO’s) hebben moeite om thuislaadtransacties correct te registreren en zonder extra opslag via Mobility Service Providers (MSP’s) door te geven. Dit kan leiden tot hogere kosten en frustraties bij werkgevers en werknemers.
Kansen voor leasemaatschappijen:
Waarom dit belangrijk is voor u en uw klanten
De nieuwe wetgeving herdefinieert het speelveld. We hebben voor u een overzicht beschikbaar welke CPO - MSP combinaties op dit moment correct omgaan met thuisladen. Neem voor de meest recente versie hiervan contact op met Eva Koekkoek.